تعادل مایعات در اسب مسابقه و آسیبهای تاندول

 
  

           آسیبهای تاندول

ساختار تاندون (وتر) از بافت فیبر مانند با خونرسانی اندک است که توانایی مقاومت در برابر کشش را داراست و همانند لیگامنت (رباطها) از کلاژن ساخته شده است با این تفاوت که تاندونها ماهیچه ها را به استخوان متصل می کند و با انقباض ماهیچه تاندون موجب حرکت استخوان می گردد ولی لیگامنت ها استخوان را به استخوان متصل می کند و از چرخش و نزدیک شدن بیش از حد استخوانها به هم جلوگیری می کند.


 آسیب تاندون یک عارضه شناخته شده در مسابقات کورس و پرش است و جزء آسیبهای اسکلتی عضلانی به حساب می آید و عمدتاً آسیب به تاندونهای اندام حرکتی قدامی (دست) بیشتر از اندام حرکتی خلفی (پا) اتفاق می افتد. تاندونهای در معرض آسیب بین دو ناحیه مفصل زانو و
Fetlock  در پشت دست هستند که شامل تاندون سطحی خم کننده انگشتان (SDFT) و تاندون عمیق خم کننده انگلشتان (DDFT) است و تاندون (SDFT) بیشتر در معرض آسیب است.


دلایل آسیب دیدگی شامل کار سریع و ناگهانی ،گرم نکردن حیوان قبل از تمرین سخت ، پرش و استارت ناگهانی و زمین ناهموار است. نظریه ای هم وجود دارد که دمای بالا را موجب افزایش آسیب دیدگی تاندون می داند بنابراین طبق این نظریه بانداژ دست و پا در حین تمرین توصیه نمی شود. (آسیب دیدگی تاندون ربطی به خستگی حیوان ندارد) آسیب تاندون به 3 درجه تقسیم می گردد.
1-    درجه اول التهاب و تورم سطحی
2-    درجه دوم کشیدگی تاندون
3-    درجه سوم پارگی تاندون

آسیب دیدگی ممکن است به صورت منطقه ای و محدود باشد و یا اینکه تمام طول تاندون را در بر بگیرد. نشانه های آسیب دیدگی معمولاً چند ساعت بعد از تمرین ظاهر می شوند و عبارتند از : تغییر در راه رفتن ،گرم شدن ، التهاب موضع، ضخیم شدن و کمانی شدن تاندون و عکس العمل نشان دادن هنگام لمس آسیب به تاندون به خاطر خونرسانی ضعیفی که در این بافت است به مرور زمان ترمیم می یابد و از 3 ماه تا یکسال به طول می انجامد . طبق آمار 80% اسبهای آسیب دیده از ناحیه تاندون دوباره به میادین باز می گردند ولی احتمال آسب دیدگی آنها از اسبهای دیگر بیشتر است.

در آسیب حاد تاندون خونریزی شدید در داخل بافت ایجاد و باعث آسیب و جدایی فیبر داخل تاندون می گردد و ممکن است در تاندون لخته ایجاد و بافت گرانولوزا و بعد فیبروز ایجاد شود و تاندون دیگر به حالت اولیه باز نمی گردد.

درمان: هدف از درمان محدود کردن آسیب دیدگی فعلی و جلوگیری از آسیب بعدی و کم کردن استرس از بافت مورد نظر و تشویق به بازگشت به ساختار نرمال و طبیعی است. در مراحل اول حیوان باید تحت استراحت قرار بگیرد. یخ درمانی برای 48 ساعت صورت بگیرد (برای کاهش هجوم اولیه خون و سلولهای التهابی موجود در خون) و بعد از 72 ساعت گرم کردن موضع توصیه می گردد. از بانداژ مخصوص استفاده گردد و ماساژ دادن به وسیله محولهای موجود در بازار و استفاده از داروهای ضد التهاب و مواد دانه ای همانند جو در جیره کم شود بعد از چند روز انجام حرکات منظم و کنترل شده ورزشی می تواند کمک شایانی به بهبودی بیمار بکند.

در موارد شدید با قرار دادن تاندون آسیب دیده تحت تأثیر نیروی مغناطیسی به وسیله چکمه ها و پاکتهای مخصوص که حاوی آهن ربا هستند می توان عارضه را کنترل کرد. در مواردی که پارگی ایجاد می گردد در صورتیکه تاندون مورد نظر کنده نشده باشد و در محل فقط بریدگی ایجاد شده باشد از بخیه های مخصوص استفاده می گردد البته باید از عفونتهای ایجاد شده بعد از جراحت با استفاده از آنتی بیوتیک قوی جلوگیری کرد.



تعادل مایعات در اسبهای مسابقه

                                         

بدن اسب همانند هر پستاندار دیگر تقریباً از ⅔ آب تشکیل می گردد که از این مقدار ⅓ مایع خارج سلولی ECF مانند خون ولنف و ⅔ آن مایع داخل سلولی ICF است و در این مایعات الکترولیتها وجود دارند.
 این الکترولیتها از یون تشکیل می گردند. مثلاً درمایع داخل سلولی ⁺K پتاسیم و در مایع خارج سلولی ⁺Na سدیم وجود دارد.

مهمترین الکترولیتهایی که در بدن نقش ایفا می کنند عبارتند از : سدیم ⁺Na ، کراید ⁻CL، پتاسیم ⁺K، کلسیم ⁺⁺Ca و منیزیم ⁺⁺Mg  هرگاه اسب تحت استرس قرار بگیرد «شرایط مسابقه و یا عوامل محیطی مثل گرما » مقدار زیادی آب و الکترولیت از طریق عرق کردن از دست می دهد. در این هنگام به علت عدم توازن و کمبود آب در بدن و پیامد آن عدم توازن الکترولیتها باعث بدی و سختی عملکرد بدن اسب می گردد و در عملکرد عضلات و قلب و دستگاه گوارش و حتی مغز اختلال ایجاد می گردد.

در طول مسابقه و یا تمرین عضلانی سخت ماهیچه هایی که در معرض حرکات سخت هستند به طور طبیعی نسبت به ماهیچه هایی که کمتر درمعرض فشار هستند احتیاج به جریان خون بیشتری دارند بنابراین جریان خون از نقاطی که کمتر در معرض فشار هستند به مناطقی که فشار بیشتری را تحمل می کنند می روند برای تامین انرژی و اکسیژن رسانی بیشتر و انتقال مواد سمی و گرمای تولید شده توسط سلولها . بنابراین ضربان قلب افزایش پیدا می کند و بار عمده این فشار بر روی رگ کاردیاک است.

یکی از روشهای دفع گرمای تولید شده در سلولها و متعاقب آن عضلات در معرض فشار افزایش گردش خون به زیر پوست و عرق کردن از طریق غدد عرقی است و در این هنگام که آب از بدن از طریق عرق کردن خارج می گردد
1- حجم خون کم می شود (غلیظ می گردد)
2- غلظت سدیم در مایع خارج سلولی زیاد می گردد که در این هنگام اسب احساس تشنگی می کند.

 اسب مقدار زیادی ⁺Na و ⁻ CL نسبت به ⁺ K و ⁺⁺Ca در عرق کردن از دست می دهد. در اسب غدد عرقی در نگهداری سدیم ضعیف عمل می کنند پس با توجه به اینکه اسب مقدار زیادی آب از دست می دهد هنگام کورس ولی پیامی مبنی بر تشنگی به مغز مخابره نمی گردد تاهنگامیکه مقدار سدیم خون به حد بالا برسد ( از علل کم خوردن آب بعد از تمرین سخت یا کورس بنابراین اسب لجباز نیست بلکه هنوز پیغام کم آبی و تشنگی بدن به مغز مخابره نگردیده است).

راه حلهای مختلفی برای جبران یونهای از دست رفته وجود دارد همانند استفاده از مکملهای تجاری که دارای ترکیبات کلرید مثل کلرید سدیم و یا استات مثل استات کلسیم باشند.
 ولی ارزانترین و در دسترس ترین روش در این مورد استفاده از سنگ نمک همراه آب است. بخاطر اینکه سنگ نمک بهترین منبع سدیم و پتاسیم است و باعث جایگزین املاح بدن گشته و الکترولیتهای بدن را به تعادل می رساند. راه حل دیگر استفاده از آجر لیسیدنی است که می تواند املاح از دست رفته بدن را جبران کند.

در مورد کمبود آب هم باید بعد از کورس و یا تمرین سخت به اسب به تناوب و جرعه جرعه آب داد و از دادن آب زیاد و سرد در یک وعده به اسب جلوگیری کرد برای جلوگیری از لامینایتیس و مشکلات گوارشی و در موارد خیلی شدید کم آبی از سرم ایزوتونیک استفاده کرد.(برگرفته از سایت اسبدوانی)

نظرات 1 + ارسال نظر
مجید پنج‌شنبه 14 فروردین 1393 ساعت 00:34

مطلب عالیه

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد